GiroTonno, najważniejsze święto tuńczyka w Carloforte

Wyspa San Pietro z miasteczkiem Carloforte otoczona jest lazurowym morzem, o skalistym wybrzeżu. Jej liczne kameralne plaże, urokliwe miasteczka i niezwykła przyroda powodują, że to jedno z najbardziej romantycznych miejsc na Sardynii.Podobno sam Święty Piotr (San Pietro) zatrzymał się tutaj powracając do Rzymu z Afryki, podczas dużego sztormu, stąd też nazwa wyspy.

W Carloforte od 2003 roku, z pomysłu byłego burmistrza Marco Simeoni, co roku organizowane jest GiroTonno. To wydarzenie kulturalno-gastronomiczne, które odbywa się na wyspie podczas uboju tuńczyka, między końcem maja, a początkiem czerwca. Pierwsza edycja GiroTonno była właściwie zwykłym festynem, miejscowe stowarzyszenia przygotowywały tuńczyka na grillu, w sosie pomidorowym albo alla Carlofortina.

GiroTonno, Międzynarodowy konkurs kulinarny w Carloforte.

Międzynarodowy Konkurs Kulinarny

Widząc duże zainteresowanie zarówno ze strony ludności miejscowej, jak i turystów, lokalny festyn przekształcił się w Międzynarodowy Konkurs Kulinarny, w którym biorą udział chefowie z 6 krajów, przygotowując swoje popisowe potrawy z tuńczyka. Tuńczyk oczywiście jest najlepszej jakości, łowiony na wybrzeżach wyspy.

Konkurs trwa dwa dni i pod koniec wybierana jest najlepsza potrawa z tuńczyka. Podczas prezentacji talerza, każdy chef opowiada, jak narodził się pomysł na danie i z jakich składników zostało przygotowane.

Oceniają dwa niezależne jury. Pierwsze to grupa ekspertów. Drugie to osoby, które zgłosiły się dobrowolnie do degustacji i mogą w ten sposób wyrazić swój zachwyt nad daniem.

Podczas tych trzech dni GiroTonno można brać udział także w innych interesujących imprezach.

GiroTonno, Międzynarodowy konkurs kulinarny w Carloforte.

GiroTonno Live Cooking

Każdego dnia istnieje możliwość obejrzenia na żywo pracy chefów i degustacji przyrządzonych przez nich dań. Ponieważ do konkursu zapraszani są najlepsi kucharze zarówno z Włoch, jak i całego świata, możliwość obserwacji ich przy pracy to coś absolutnie wyjątkowego.

Tunna Village

Znajdziecie je na nabrzeżu Mamma Mahon. Mnogość przepisów, wg których można przyrządzać tuńczka może przyprawić o zawrót głowy, a tu można to wszystko zobaczyć i posmakować. Wykupując bilet w cenie 15 EUR, dostajemy w pakiecie Menu GiroTonno, które proponuje potrawy z tuńczyka w tradycji Carloforte, ale także wino, wodę, chleb, coś słodkiego i coś gorzkiego.

Polak w konkursie

W roku 2016 w konkursie brał udział Polak, Nestor Grojewski, który zajął 3 miejsce. Przygotował wspaniałą wersję tuńczyka w różach!

GiroTonno, Międzynarodowy konkurs kulinarny w Carloforte.

Szczegółowych informacji najlepiej szukać nastronie dedykowanej GiroTonno.

Szukasz noclegu?

Bardzo polecamy przepiękny Nichotel położony w centrum historycznym Carloforte tuż przy malowniczej promenadzie i głównego placu, gdzie toczy się  całe życie miasta w barach, restauracjach i sklepach.

Inne miejsca noclegowe znajdziesz tu: noclegi w Carloforte.

Jeśli chcesz wziąć udział w tym wydarzeniu, planuj przyjazd na Sardynię w pierwszym tygodniu czerwca.

 

Opracowanie: Dagmara Górska

 Artukuł we włoskeij wersji językowej jest dostępny tu: GIROTONNO, IL FESTIVAL DEL TONNO PIÙ IMPORTANTE DI CARLOFORTE

 

2 komentarze

  1. Pingback: Długowieczność Sardyńczyków. W czym tkwi jej sekret?

  2. Pingback: GiroTonno, il festival del tonno più importante di Carloforte

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *